“Türkiye’de sosyal inovasyonun realize edilmesi”

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) bünyesindeki Sosyal İnovasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASBÜ-SİM) ile Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş. - Teknoloji Düşünce Merkezi (STM ThinkTech) arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında ASBÜ bünyesinde “İşbirliği Geliştirme Çalıştayı” gerçekleştirilmiştir. ASBÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Barca, STM-ThinkTech ekibi, özel sektör temsilcileri ve ASBÜ Öğretim Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda, iki taraf arasındaki işbirliğinin realize edilmesi amaçlanmıştır. Özellikle AB Ufuk 2020 Programı kapsamında “Sosyal Bilimler Alanında İnteraktif Araştırma Altyapısı” proje önerilerinin geliştirildiği etkinlik, farklı disiplinlerin fikir alış verişi ile oldukça verimli geçmiştir.  Ülkemizin sosyal bilimler alanında ihtisas ilk Teknoloji Geliştirme Bölgesi olan ASBÜ Sosyokent’in kurucuları arasında da yer alan STM, mühendislik alanında sahip olduğu deneyim ve kapasiteyi, ASBÜ-Sosyokent bünyesinde sosyal sorunların çözümü ve toplumsal beklentilerin karşılanması süreçlerinde aktif olarak kullanacaktır. Kurumların sunumuyla başlayan Çalıştayda, işbirliği protokolü çerçevesinde aşağıdaki konu başlıklarına yönelik iş geliştirme fikirleri tartışılmış ve birtakım spesifik proje önerilerine dair disiplinlerarası çalışma imkanları ile ilgili görüş alışverişinde bulunulmuştur:

• Bölgesel kalkınmayı teşvik etmek
  •  Kamu-Özel Sektör-Üniversite –STK işbirliğini güçlendirmek
  •  Toplumsal sorunlara inovatif çözümler sunmak
  •  Sosyal Bilimler alanında İnterdisipliner Araştırma Altyapısı geliştirmek
  •  ASBÜ Sosyokent

Türkiye’de sosyal inovasyonun realize edilmesi yolunda fikirlerin projelendirilerek hayata geçirilmesinin, minik fakat önemli bir adım olduğu düşüncesiyle, çalıştayda sunulan değerli görüşler üzerinde sistematik bir çalışma yürütülerek görüş sahibi ile birlikte projelendirme potansiyelinin araştırılmasına karar verilmiştir.